Kolačići

1. Što je kolačić?

Kolačići ili uređaji za pohranu i pronalaženje podataka datoteke su koje web mjesto šalje korisničkim preglednicima koje se automatski pohranjuju na njihove uređaje tako da web mjesto može provjeriti prethodne navike pregledavanja korisnika i "prepoznati ih".

Kolačići mogu pamtiti druge vrste osobnih podataka, kao što je korisnička lozinka, tako da se ne mora unositi svaki put kada je web mjesto posjećeno ili korisničke postavke u pogledu konfiguracije web mjesta (jezik, razlučivost zaslona, između ostalog ).

Kolačići su ključni za ispravni rad Interneta i imaju brojne prednosti u pružanju interaktivnih usluga jer olakšavaju pregledavanje i korištenje web stranice. Kolačići ne mogu naštetiti vašim uređajima, a iako su omogućeni, pomažu u prepoznavanju i rješavanju pogrešaka.

Ukratko, kolačić je jednostavno skup podataka o navikama pregledavanja koji se pohranjuju na korisnikov uređaj i koje web stranice otkrivaju i prepoznaju kako bi se mogle "sjetiti" te navike pregledavanja korisnika.

Imajte na umu da svi kolačići ne podrazumijevaju obradu osobnih podataka i, u slučaju obrade takvih podataka, mi ćemo ih obraditi u skladu s našim Općim pravilima o privatnosti.

Više informacija o kolačićima koji se koriste na web mjestu nalazi se u nastavku.

Ova web stranica koristi vlastite kolačiće i kolačiće trećih strana, s ciljem poboljšanja iskustva pregledavanja svojih korisnika.

Za dobivanje ovih podataka koriste se sljedeće aplikacije.

2. Strogo potrebni kolačići

To su tehnički kolačići koji su potrebni za pravilno funkcioniranje web stranice i ne mogu se onemogućiti u našim sustavima. Općenito se postavljaju samo kao odgovor na vaše radnje koje se sastoje od zahtjeva za uslugama, poput postavljanja postavki privatnosti, prijave ili popunjavanja obrazaca.

3. Analitički i statistički kolačići

Ovi kolačići omogućuju nam brojanje posjeta i izvora prometa, tako da možemo mjeriti i poboljšati izvedbu naše web stranice. Pomažu nam da znamo koje su stranice najpopularnije i najmanje popularne te kako se posjetitelji kreću kroz web stranicu, osiguravajući tako bolju korisničku uslugu. Ako ne dopustite ove kolačiće, nećemo znati kada ste posjetili našu stranicu.


Naziv kolačić

Kolačić

Namjena kolačića

Datum isteka

_utma

Google Analytics

Kolačić generira jedinstveni ID korisnika koji pamti datum kada je korisnik posjetio stranicu prvi put. Koristi se za prebrojavanje broja posjeta korisnika na stranicu

Traje 365 dana

_utmb

Google Analytics

Količina vremena koju korisnik provodi na Internet stranici

Ističe 30 minuta nakon posljednjeg ažuriranja. Briše se ukoliko korisnik posjeti drugu stranicu ili prekine sesiju

_utmc

Google Analytics

Koliko traje posjeta korisnika Internet stranici, na koju je instaliran kod za praćenje urchin.js

Ističe na kraju sesije pretraživanja

_utmz

Google Analytics

Čuva lokaciju posjetioca i izvor prometa, da li koristi linkove ili AdWords

Ističe nakon 6 mjesec


Kolačić se ažurira svaki put kad se pristupi Internet stranici


4. Postavke kolačića

Kolačiće možete postaviti putem ovih Pravila, putem preglednika, a također i putem web stranica trećih strana koje instaliraju kolačiće na vaš uređaj.

4.1 Onemogućavanje kolačića putem ovih Pravila

U odjeljku 6. ove Politike možete dati ili opozvati svoj pristanak u vezi s vrstom korištenih kolačića.

4.2 Onemogućavanje kolačića putem vašeg web preglednika

Svi internetski preglednici omogućuju korisnicima da ograniče ponašanje kolačića ili čak onemoguće kolačiće mijenjanjem postavki ili opcija preglednika. Koraci za to različiti su za svaki preglednik. Određene upute nalaze se u izborniku pomoći vašeg preglednika.

Ovisno o korištenom pregledniku, korisnik može omogućiti bilo koju od sljedećih opcija kako bi ograničio opseg instaliranih kolačića ili način njihovog izvršavanja:

- Opcija privatnog pregledavanja tako da se povijest preglednika, lozinke, kolačići i ostale informacije o posjećenim web mjestima ne pohranjuju.

- Značajka "ne prati", pri čemu preglednik zahtijeva da posjećene web stranice ne prate vaše navike pregledavanja, na primjer za prikazivanje oglašavanja koje bi vas moglo zanimati na web mjestima koja posjetite.

Microsoft Internet Explorer

https://support.microsoft.com/en-gb/help/17442/windows-internet-explorer-delete-manage-cookies#

Apple Safari

https://support.apple.com/es-es/guide/safari/sfri11471/mac

Mozilla FireFox

https://support.mozilla.org/en-US/kb/enhanced-tracking-protection-firefox-desktop?redirectlocale=en-US&redirectslug=enable-and-disable-cookies-website-preferences

Google Chrome

https://support.google.com/chrome/answer/95647?hl=en-GB

Napominjemo da ako onemogućite ove gore spomenute kolačiće, ne možemo znati što vam se sviđa ili ne na našim stranicama i bit će nam teško poboljšati vaše korisničko iskustvo na ovom web mjestu.

5. Daljnje informacije i ostvarivanje Vaših prava

Ne dovodeći u pitanje ponuđene mogućnosti postavljanja kolačića, kao i različite mehanizme za upravljanje navedenim kolačićima dostupne u ovim Pravilima, ako imate bilo kakvih pitanja u vezi s obradom vaših osobnih podataka ili želite ostvariti svoja prava, provjerite naše Pravila o privatnosti za daljnje informacije.

6. Onemogućavanje kolačića putem ovih Pravila